Zijn je barkoelingen klaar voor een hete zomer?

De zon schijnt, op veel plekken in Nederland loopt het kwik weer behoorlijk op. Een perfecte kans om extra omzet te maken. Tenminste, dan moet je wel heerlijke, koude dranken aan je gasten kunnen serveren. Uitval van koelapparatuur komt altijd ongelegen, maar zeker in de zomermaanden.

Wil je uitval voor zijn en kostenstijging beperken, investeer dan in een nieuwe barkoeling. Een flessenkoeling van 10 jaar oud vervangen door een nieuw, veel energiezuiniger exemplaar levert direct een forse besparing op. Op deze manier ga je goed voorbereid de warme periode tegemoet.

Met deze tips helpen we je voorkomen dat de temperatuur in je barkoelingen te veel oplopen.

1. Locatie

Hogere temperaturen betekent dat de koelmotor van je koeling harder moet werken en meer wordt belast. Plaats je koeling niet in direct zonlicht of dicht bij een warmte bron. Het helpt enorm als apparatuur in een zo koel mogelijke omgeving staat.

Hou ook voldoende ruimte rondom koelingen vrij voor aanvoer van koude lucht en afvoer van warme lucht. Koelingen raken eerder oververhit als er geen goede ventilatie mogelijk is.

Zet de koeling vooral ook niet te vol. Koude lucht kan dan onvoldoende rond de flessen circuleren. Het duurt dan veel langer om drank op de juiste temperatuur te krijgen.

2. Constante temperatuur

Een andere oorzaak van een te hoge temperatuur in een koeling is dat het apparaat te vaak wordt geopend. Moedig jezelf en je werknemers aan het openen van de deuren te minimaliseren en de duur van het open laten staan van deuren zo veel mogelijk te beperken.

Zet je warme flesjes in de koeling, dan kan de temperatuur zo maar een paar graden omhoog schieten. Beperk de keren dat dit gebeurt zo veel mogelijk, een koeling gaat “bijkoelen” als de temperatuur schommelt. Het is belangrijk dat je drankvoorraad in een opslagruimte staat die niet te warm is zodat dranken niet te veel opwarmen voordat ze in de koeling worden gezet. Aan het einde van de shift alle koelingen weer aanvullen, zorgt er voor dat je de volgende dag je shift met lekkere koude drankjes kunt beginnen.

3. Onderhoud

Een prima werkende horecakoeling is altijd belangrijk maar in de warme zomermaanden helemaal. Goed (preventief) periodiek onderhoud helpt daarbij. Je kunt dit zelf doen of laten uitvoeren door een professional.

  • Zorg ervoor dat de condensor niet wordt geblokkeerd door vuil als stof en vet of objecten. Regelmatig reinigen voorkomt dat de condensor warme lucht onvoldoende kwijt kan en vervelende storingen gaat geven.
  • Sluiten de deuren van je koeling nog wel goed? Ook het reinigen van deurrubbers zijn een punt van aandacht. Dit voorkomt scheuren in deur rubbers waar koude lucht uit kan ontsnappen. Zijn rubbers gescheurd, vervang ze om te zorgen dat de koeling weer goed afsluit en koude lucht binnen blijft.
  • Zorg dat de verdampers ijsvrij zijn. Door de ijsvorming kan de verdamper koude lucht minder goed kwijt wat weer ten koste gaat van de koelprestaties.

4. Vervanging

Bij hogere omgevingstemperaturen moeten koelingen harder werken om op temperatuur te blijven. Vooral verouderde horeca koelingen kunnen dit niet aan en gaan storingen geven of begeven het helemaal. Daarnaast zorgen hogere temperaturen voor meer stroomgebruik en daarmee ook voor hogere energiekosten gedurende de warme periode. Wil je uitval voor zijn en kostenstijging beperken, investeer dan in een nieuwe barkoeling.

Horecatechniek Nederland wenst je een mooie zomer!

 

Meer zoals dit …

Product nieuws
5 voordelen van een wijnklimaatkast
Waar goede wijnen worden geserveerd, is het essentieel om deze wijnen op de juiste manier te bewaren. Met een wijnklimaatkast…