Is jouw horecazaak klaar voor Koningsdag 2022?

Twee jaar lang bleven de oranje shirts, petjes en brillen in de kast. Maar deze maand mag het weer, Koningsdag vieren! Amsterdam wordt op woensdag 27 april van 6:00 tot 20:00 uur weer één grote vlooienmarkt. Grachten en terrassen kleuren weer oranje, straten en pleinen vullen zich weer met kraampjes, biertaps en livemuziek.

Voorbereidingen zijn al in volle gang, is jouw horecazaak klaar voor Koningsdag 2022? Doe de checklist!

1. Vergunningen

Bestudeer de regels omtrent evenementen goed. Check hoe hard je geluid mag zijn tijdens Koningsdag. Ga je een buitentap plaatsen of heb je livemuziek geregeld, zorg dat je in bezit bent van de juiste vergunning(en). Zijn er tussentijds aanpassingen in activiteiten? Vergeet dan niet ook bijpassende vergunningen aan te vragen.

2. Veiligheid

Veiligheid van je gasten staat voorop, je calamiteitenplan moet actueel zijn. Het wordt natuurlijk heel druk, en waarschijnlijk is iedereen in een goede stemming, maar het kan ook mis gaan. Zorg dat de brandveiligheid van jouw zaak op orde is met veilige vluchtroutes en denk na over welke (brandbare) versieringen je wilt gebruiken.

3. Hygiëne

Let op de hygiëneregels voor eten en drinken. Heb je een buitentap of verkoop je eten, zorg er dan voor dat deze ook voldoen aan de hygiënecode voor horeca. We hopen op prachtig weer, dan heeft de bewaartemperatuur van voedsel en drank extra aandacht nodig. Het laatste wat je wilt is dat je gasten een voedselvergiftiging oplopen.

4. Personeel

Zorg voor een goed team! Koningsdag is hard werken voor horecapersoneel. Laat medewerkers een voorkeur voor een shift aangeven. Op die manier kom je medewerkers tegemoet. Als je het leuk maakt voor je personeel, dan vinden zij het ook leuk om op dit soort feestdagen te werken.

5. Voorraad

Zorg dat je genoeg op voorraad hebt. Denk bijvoorbeeld aan voorgekoelde fusten en voldoende koolzuur. Je wilt niet op een drukke dag als Koningsdag zonder komen te zitten. Wees ruim op tijd met bestellen van apparatuur, producten en benodigdheden. Bepaal met een stocklijst wat er besteld moet worden inclusief een taakverdeling met deadline per onderdeel.

6. Plastic bekers

Waar schenk je in? Ook voor het gebruik van plastic bekers of glazen gelden regels, verdiep je in de eisen waar jouw zaak aan moet voldoen. Stem met je buurman horeca ondernemer af wie welke bekers gebruikt.

7. Presentatie

Hierbij kun je denken aan decoratie voor de locatie, werkkleding voor je medewerkers, tafelnummering voor het terras, promotiemateriaal enzovoort.

8. Promotie

Heb je een speciaal programma met Koningsdag? Maak dan een plan om dit programma onder de aandacht te brengen. Promoot een paar dagen voor koningsdag je activiteiten via lokale media en social media. Bedenk een winactie zoals een veiling of verloot een cadeaubon.

9. Maak er een feest van

Zorg ervoor dat het voor jouw medewerkers een feestje is om deze dag aan het werk te zijn. Sluit de dag gezamenlijk af met een drankje en een hapje. De kans is dan groot dat ze volgend jaar ook weer op het rooster willen staan.

Heb je de checklist succesvol kunnen afvinken? Dan wensen wij jou een succesvolle Koningsdag toe!

 

Meer zoals dit …

Product nieuws
5 voordelen van een wijnklimaatkast
Waar goede wijnen worden geserveerd, is het essentieel om deze wijnen op de juiste manier te bewaren. Met een wijnklimaatkast…