Vergelijk energielabels en bespaar

Je bent er vast al eens tegen aan gelopen. Je vergelijkt een energielabel van een oud product met een energielabel van een nieuw product en het lijkt of het nieuwe product een stuk minder zuinig is geworden. Dit komt omdat er sinds 2021 een strenger maar duidelijker energielabel is gekomen. Wat is er precies veranderd?

EcoDesign regelgeving

De Europese Unie heeft de EcoDesign regelgeving in het leven geroepen om de duurzaamheid van energie gerelateerde producten te verbeteren. Deze regelgeving gaat vooral over het beperken van het energieverbruik. Daarnaast zijn er ook eisen voor de levensduur van producten en beschikbaarheid van reserve onderdelen. Een product moet minder energie verbruiken, minder schadelijke stoffen uitstoten en geschikt zijn voor hergebruik.

Ecodesign maakt het mogelijk om de milieu-impact van producten vanaf de ontwerp- en ontwikkelingsfase te beperken. Er wordt rekening gehouden met alle schakels in de levenscyclus van een product. Van de grondstofwinning tot het moment dat het product afgedankt wordt en hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Met een CE Markering kun je als producent of importeur aantonen dat je product aan de EcoDesign richtlijn voldoet. Alleen met een CE markering mag je je product verkopen in de EU.

De Europese Commissie heeft richtlijnen gemaakt voor productgroepen die veel worden verkocht en een impact hebben op het milieu. Denk hierbij aan producten als cv-ketels, airconditioners en professionele koel- en vriesapparatuur.

Energielabels

Met de nieuwe richtlijnen is er ook een nieuwe schaalverdeling in gebruik genomen. De plusklassen (A+, A++ en A+++) zijn verdwenen. Het huidige energielabel loopt van A tot en met G waarbij A het meest energiezuinig is.

Veel apparatuur zat bij het oude label al op het hoogste niveau. Met de huidige schaalverdeling is een A-label op dit moment in de praktijk niet realistisch. Deze klasse is voor toekomstige, nóg zuinigere apparaten. Het niet dragen van een A-label betekent dus niet dat de kwaliteit van apparatuur niet goed is.

Energievergelijker

Investeren in energiezuinig apparatuur, zoals bijvoorbeeld Gamko koelingen, levert voordeel op. Kom je er niet uit met het vergelijken van een oud en nieuw energielabel? Vergelijk dan het energieverbruik van je huidige koeling met die van een nieuwe koeling en reken uit hoeveel energie je kunt besparen. Wil je een persoonlijk advies, laat het ons weten!

Meer informatie over een product vind je door de QR-Code op het energielabel te scannen. Naast de besparing op energiekosten, is er ook een belastingvoordeel mogelijk. Lees meer over de energie-investeringsaftrek.

Meer informatie? Vul onderstaand formulier in.

Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Nieuwsbrief

Meer zoals dit …

Product nieuws
5 voordelen van een wijnklimaatkast
Waar goede wijnen worden geserveerd, is het essentieel om deze wijnen op de juiste manier te bewaren. Met een wijnklimaatkast…